fbpx

Omega 3 - 6

Kijk naar deze zeer boeiende voordracht van Dokter Paul Clayton

 

 

 

Dr Paul Clayton praat op het einde van de video over één van de oplossingen. Op de website van Zinzino vindt u daar meer info over.

 

 

 

Wil je nog meer uitleg? Contacteer ons: info(@)healthtreatment.info

Een woordje uitleg

Omega 3 en 6 vetzuren zijn beiden meervoudige onverzadigde vetzuren. Deze type vetzuren zijn in principe heel gezond. Wel dat klopt, als je die tenminste in balans hebt. Is dat niet zo? Dan kan Omega 6 vetzuur ronduit gevaarlijk zijn voor de gezondheid!

Zo schadelijk zelfs dat deze omega 6 vetzuren verantwoordelijk is voor het belangrijkste deel van alle chronische ziekten! Ja je leest het goed! Verantwoordelijk voor een groot deel van ziekten.

Dit heeft allemaal te maken met de ratio die nodig is tussen omega 6 en omega 3 vetzuren. Voordat we daar aan komen geef ik graag wat meer uitleg over deze twee zeer belangrijke bouwstenen in ons lichaam.

Wat zijn Omega 6 vetzuren?

Omega 6 vetzuren is een verzamelnaam voor een groep meervoudig onverzadigde vetzuren. De belangrijkste is linolzuur (Linoleic Acid of LA) omdat deze essentieel is. Het lichaam kan deze niet zelf aanmaken, je moet het moet via de voeding binnen krijgen.

Linolzuur zit in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, sojaolie en maisolie en in voedingsmiddelen zoals margarine en bak- en braadproducten (deze worden gemaakt van plantaardige oliën) en pinda’s.

Andere omega 6 vetzuren zoals gamma-linoleenzuur (GLA), dihomo-gammalinoleenzuur (DGLA) en arachidonzuur (AA) kan je lichaam zelf maken uit linolzuur.

Arachidonzuur zit (in kleine hoeveelheden) in voedingsmiddelen zoals vlees, zuivelproducten en eieren en wordt via de tussenstappen GLA en DGLA door het lichaam aangemaakt.

Arachidonzuur is een bron van type-2-eicosanoïden en zijn belangrijk voor je gezondheid, ze ondersteunen namelijk je immuunsysteem.

Van omega 6 vetzuren wordt gezegd dat ze het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Je ziet dit soms op plantaardige oliën of margarines staan. En dat klopt ook. Het helpt tegen aderverkalking door het (goede) HDL-cholesterol te verhogen zodat het risico op hart- en vaatziekten lager wordt (bron).

Type-2-eicosanoïden en verminderen echter de ontstekingsremmende werking van omega 3 vetzuren (bron, bron) en als we er teveel van hebben dan nemen ontstekingen en ontstekingsziekten toe (bron). Vandaar dat er een balans tussen omega 6 en omega 3 nodig is.

Wat zijn Omega 3 vetzuren?

Net zoals omega 6 vetzuren zijn omega 3 vetzuren meervoudig onverzadigde vetzuren. Er zijn 11 omega 3 vetzuren waarvan er maar één essentieel is, en dat is alfa-linoleenzuur (ALA).

Een tweetal andere omega 3 vetzuren zijn erg belangrijk voor de gezondheid. Dit zijn icosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Alhoewel het lichaam deze uit ALA kan aanmaken wordt aangeraden deze uit de voeding te betrekken. Dit omdat het lichaam slechts een zeer klein deel van ALA kan omzetten in deze belangrijke omega 3 vetzuren.

EPA en DHA zitten rijkelijk in vette vissoorten. Vandaar dat je vaak het advies leest om regelmatig vette vis te eten.

Waarom omega 3 vetzuren zo belangrijk zijn is vanwege het feit dat zij inflammatie verminderen (bron, bron, bron). Ze remmen de productie van stoffen af die ontstekingen veroorzaken (bron, bron).

Omega 3 vetzuren zijn een bron van type-1-eicosanoïden die een anti-inflammatie werking hebben. Door deze bescherming tegen inflammatie wordt het immuunsysteem gestimuleerd en worden hart- en bloedvaten beschermd (bron)

Dit terwijl omega 6 vetzuren (een bron van type-2-eicosanoïden) een pro-inflammatie werking hebben (bron).

We hebben inflammatie nodig om ons lichaam te beschermen tegen infecties en ziektes. Vandaar dat we wel degelijk omega 6 vetzuren nodig hebben. Indien inflammatie echter de overhand krijgt dan veroorzaakt het schade aan het lichaam en draagt het bij aan de ontwikkeling van (chronische) ziekten.

Het is dan ook nodig dat omega 6 en omega 3 vetzuren in balans zijn.

Een dieet wat hoog is in omega 6 vetzuren veroorzaakt ontstekingen terwijl een dieet wat gebalanceerd is ontstekingen verlaagd (bron).

En nu?

“Allemaal goed”: zal je misschien denken, er is echter een probleem: ons ‘Westerse dieet’ is namelijk overladen met de pro-inflammatie omega 6 vetzuren (bron).

Wat betekent dit nu eigenlijk?

Onze voeding laat vaak te wensen over. Gelukkig worden mensen meer en meer bewust van de ongezonde producten die ons voorgeschoteld worden. Net daarover willen wij mensen informeren en oplossingen aanbieden. Oplossingen die jouw lichaam in een gezonde balans brengen.

Met kennis van zaken worden wekelijks infosessies gehouden over het belang van een goed balans tussen omega 3 en omega 6. Bij Agenda vind je de data en onderwerpen terug.

Voel je je aangesproken door onze missie?

Wil je graag deelnemen aan onze doelen?

Welkom bij 

HEALTH TREATMENT